Primss
torek, 15. maj 2018

Živa knjižnica

Kjer knjige spregovorijo.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) bo tudi letos izvedel dogodek, ki je namenjen podiranju družbenih stereotipov. Kot del nacionalne mreže organizacij, ki izvajajo projekt Živa knjižnica, katere koordinator je Društvo informacijski center LEGEBITRA, bodo letos Živo knjižnico organizirali junija.

Živo knjižnico bo možno v koprski Taverni obiskati v sredo, 27. junija 2018, od 17. do 21. ure v okviru CMoK FEST-a. Le-ta deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so knjige žive. Knjige so predstavniki in predstavnice različnih manjšin, marginaliziranih družbenih skupin oziroma osebe, ki se v življenju, zaradi katerekoli osebne okoliščine, soočajo s predsodki, stereotipi in diskriminacijo in so pripravljene o svojih izkušnjah spregovoriti z bralkami in bralci.

Projekt je namenjen ozaveščanju in izobrazbi o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujanju razprav o predsodkih in stereotipih v družbi, saj kot pojasnjuje Kristina Taja Gruenfeld, sekretarka resorja za socialno in študentsko problematiko ŠOUP, ki sodeluje pri izvedbi projekta, »prestop praga knjižnice omogoča spoznati osebo, ki je morda v življenju nikoli ne bi, in ji zastaviti vprašanje, ki si ji ga verjetno nikoli ne bi upali, s tem pa se podira stereotipne predstave, ki smo si jih ustvarili o določenih ljudeh.«

»Pogosto se zgodi, da osebe večkrat prehitro »predalčkamo« in generaliziramo ter svojo izkušnjo prenašamo na ostale. Če si pa vzamemo čas in se poskusimo vživeti v »svet« osebe, ki živi v enem od »predalčkov«, lahko kaj hitro ugotovimo, da so določeni strahovi, obsojanja in sovražnost popolnoma odveč,« sporoča strokovna vodja PRIMSS Nikolina Jeretič in vabi na srečanje z zanimivimi in pisanimi zgodbami ljudi, ki si jih upajo javno deliti.