Sociala
torek, 24. november 2015

Zaradi varčevanja le 3218 državnih štipendij

Državni zbor je na redni seji potrdil spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki delno nadaljujejo varčevanje na področju socialnih transferjev.

Ker je rast BDP v letu 2014 presegla 2,5 %, bi se z naslednjim letom ponovno moral razširiti krog upravičencev do državne štipendije na prvotno zakonsko predvideno raven. Vendar je Vlada RS pripravila predlog sprememb in dopolnitev ZUPJS-E, ki nadaljuje delno varčevanje na področju štipendij, otroških dodatkov in ostalih socialnih transferjev.

V kolikor se trenutno veljavna zakonodaja ne bi spremenila, bi se krog upravičencev do državne štipendije razširil na upravičence iz 5. dohodkovnega razreda (nad 53% do 64% povprečne plače). Zaradi predlaganih sprememb zakona v državnem proračunu ne bo potrebno zagotoviti 13.5 milijonov EUR dodatnih sredstev, za približno 11.800 novih upravičencev do državne štipendije, temveč le 3,8 milijonov EUR, kar bo zadoščalo za približno 3218 novih štipendistov. Krog upravičencev do državne štipendije se bo namreč razširil le do 56% povprečne plače, medtem, ko ostali del razreda ostaja »zamrznjen« do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5% bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostnem skupini od 20 do 64 let preseže 1,3%.

Na Študentski organizaciji Slovenije smo razočarani, da se nadaljuje del varčevalnih ukrepov, ki bo skupaj s spremembami na področju otroških dodatkov, državnemu proračunu »prihranil« približno 26 milijonov EUR sredstev. Prav tako nas ne veseli, da je Vlada RS v predlog zakona, kot dodaten pogoj poleg gospodarske rasti, umestila pogoj rasti stopnje delovne aktivnosti v višini 1.3%. Če pogledamo statistične podatke zadnjih 15 let, lahko ugotovimo, da sta ta dva pogoja bila hkrati izpolnjena zgolj enkrat. Kar pomeni, da je Državni zbor sprejel predlog zakona, za katerega lahko trdimo, da de facto trajno podaljšuje delne varčevalne ukrepe na področju državnih štipendij, otroških dodatkov in ostalih socialnih transferjev.

Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Pred nekaj meseci smo se veselili napovedi gospodarske rasti, saj smo pričakovali, da bo Vlada RS odpravila varčevalne ukrepe na področju državnih štipendij. Kot lahko vidimo, temu ni tako, Državni zbor je namreč potrdil predlog zakona, zaradi katerega bo približno 8500 manj mladih na novo prejelo državno štipendijo. Mladi smo že veliko prispevali k reševanju krize, pa očitno temu varčevanju, kljub okrevanju gospodarstva, še ni konec.«