Primss
sreda, 29. november 2017

Varno je seksi!

ekipa PPV 2017

Prenašaj sporočilo, ne virusa.

“V okviru svetovnega dneva boja proti AIDS-u bomo na Študentski organizaciji na Primorskem delili kondome in rdeče pentlje ter osveščali o testiranju na HIV,” sporoča Sandra Verdev, vodja študentov prostovoljcev PreProstoVoljni.

V okviru svetovnega dneva boja proti AIDS-u bomo 1. decembra na Študentski organizaciji na Primorskem delili kondome in rdeče pentlje ter osveščali o testiranju na HIV,” sporoča Sandra Verdev, vodja študentov prostovoljcev in projekta PreProstoVoljni.

Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja. S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV.

Tudi v Sloveniji v letu 2017 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pričakuje nižje število novih diagnoz okužbe s HIV v primerjavi z letom 2016. Predvideva se, da je to posledica večletne sistematične kombinirane preventive, predvsem pogostejšega testiranja med najbolj ranljivimi skupinami in takojšnjega zdravljenja. Varna in odgovorna spolnost ter uporaba kondoma ostajajo temelj preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV.

Kje se lahko testirate?

Brezplačno in anonimno testiranje za virus HIV bo možno 1. decembra od 8. do 11. ure v Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Koper (Ambulanta za cepljenje, Vojkovo nabrežje 1/a, Koper).

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, poteka redno tedensko testiranje s svetovanjem na sedežu društva Legebitra in občasno mobilno testiranje s svetovanjem na terenu po vsej Sloveniji. Tu se lahko obenem testirate tudi na gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Termine sproti objavljajo na spletni strani www.kajisces.si.

Testiranje pa je možno tudi na drugih, posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji.


Projekt izvaja ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni.
Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper.
Projekt PreProstoVoljni je podprla Luka Koper, d.d. v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.