APZ UP
četrtek, 24. oktober 2019

Simfonic voices: WestEastChord

Vzhodno-zahodna sakralna zborovska glasba bo tokrat zazvenela tudi v Kopru.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), konec tedna na Obali gosti partnerja skupnega projekta evropske vzhodno-zahodne sakralne zborovske glasbe. V Koper prihajata bolgarski komorni zbor »Vassil Arnaoudov« pod vodstvom dirigentke Theodore Pavlovitch, ter otroški in mešani pevski zbor »Armonia« iz Preveze (Grčija) pod vodstvom dirigentke Anelie Stefanove. Z bolgarskim komornim in grškim mešanim zborom je APZ UP že nastopil, in sicer v okviru zgoraj omenjenega projekta lani aprila v Sofiji (Bolgarija).

Drugi del projekta se bo odvil tokrat pri nas v Sloveniji, kjer se bo omenjenim zborom pridružil še dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom dirigentke Maje Cilenšek in komorni orkester Camerata Academica iz Kopra, ki se bo prvič predstavil s izvedbo Čopijeve Misse brevis za zbor in orkester v godalni zasedbi, pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, idejnega vodje in ustanovitelja zasedbe. Skladba bo v tej orkestraciji zazvenela prvič skupaj z gostoma iz tujine ter domačim dekliškim zborom koprske glasbene šole. 

Koncert bo v nedeljo, 27. oktobra 2019, s pričetkom ob 19. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru

Vstop je prost.
Lepo vabljeni! 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. 

O projektu WestEastChord

WestEastChord projekt je inovativen na različne načine. Čeprav Choral Society »Armonia« of Preveza, v okviru katerega obstajata in delujeta otroški in mešani pevski zbor »Armonia«, že več kot 30 let organizira mednarodni zborovski festival, v okviru katerega poteka tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v sakralni glasbi, je to prvič, da so se odločili za podrobno in konstruktivno analizo, poučevanje in usposabljanje na temo spoznavanja sakralne glasbe iz različnih delov Evrope. To je tudi prvi projekt, na katerem so in se še bodo med seboj povezali in sodelovali trije zbori iz različnih držav. Prav tako dejansko izvajanje projekta vključuje vse sodelujoče, sodeluje pa se tudi s družbenimi mediji, katerih prej kot sredstva za učenje oz. poučevanje niso uporabljali. Nenazadnje je projekt inovativen v dimenziji brez predsodkov, v smislu, da spodbuja kritično razmišljanje in drugo zavedanje v socialno kot tudi mednarodno različnih časih na tem področju.


Izbor APZ UP za sodelujočega pri projektu 

Prva misel o izbiri partnerjev v projektu je bila, da morajo biti iz različnih držav, natančneje iz držav z drugačnim kulturnim in glasbenim pristopom ter z različno dediščino. Izbrani partnerji so iz različnih držav, z različno glasbeno kulturo in načinom petja, zato trdno verjamejo, da bodo veliko prispevali k celotnemu projektu, tako teoretično kot tudi v praksi. Vsi so in bodo prišli z znanjem, ki ga že imajo, s svojimi izkušnjami in dobrimi praksami. Vsi vpleteni zbori oz. organizacije so že prej sodelovale pri posameznih projektih (udeležba na festivalih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih), ne pa v okviru enega projekta z določeno temo oz. na določenem področju, tj. na področju evropske vzhodno-zahodne sakralne glasbe.

CV


OTROŠKI IN MEŠANI PEVSKI ZBOR “ARMONIA” 

Preveza (Grčija)

Otroški pevski zbor “Armonia” iz Preveze je bil ustanovljen leta 1983. Ustanovil ga je dirigent, gospod Andronikos Kourouklis. Zbor je del zborovskega društva “Armonia” iz Preveze. Drugi dirigenti, ki so pomembno prispevali k briljantnemu razvoju in uspehu zbora, sta gospoda Stavros Solomos in Valentin Stefanov. Od leta 1994 zbor vodi Anelia Stefanova

Zbor je med svojim obstojem prejel 2 prvi, 2 drugi in 2 tretji nagradi na mednarodnih zborovskih tekmovanjih (Bolgarija, Italija, Švica, Madžarska), dvakrat pa je bil nagrajen tudi kot najboljši grški otroški zbor na Mednarodnem zborovskem festivalu v Atenah. Zbor redno nastopa na festivalih tako v Grčiji kot v tujini, hkrati pa je sodeloval pri premierah del in participiral s priznanimi orkestri in solisti. Na 15. Velikonočnem festivalu v Moskvi v Rusiji, aprila 2017, so bili izbrani za grški reprezentančni zbor. Izbor je potekal pod pokroviteljstvom predsednika Rusije, gospoda Vladimirja Putina, ter patriarha Rusije, gospoda Alexiosa II. 

Trenutno zbor sestavlja 150 otrok, starih od 7 do 17 let. Razdeljen je v dve skupini: pevski zbor za otroke stare 7-10 let ter koncertni otroški pevski zbor. 


Mešani pevski zbor "Armonia" iz Preveze je leta 1969 ustanovila skupina glasbenikov z dirigentom Andronikosom Kourouklisom. Glavni dosežki zbora skozi zgodovino: 

  • 1977, prva svetovna izvedba projekta "Eleytheroi Poliorkimenoi", z glasbo Yannisa Markopoulosa in besedilom Dionysiosa Solomosa,
  • 1983, ustanovitev Mednarodnega zborovskega festivala Preveza, 
  • 1995, ustanovitev mednarodnega zborovskega tekmovanja za sakralno glasbo,
  • 1999, prva izvedba grške mojstrovine "Himna svobodi" na svetu, z glasbo Nikolaosa Mantzarosa in besedilom nacionalnega pesnika Dionysiosa Solomosa, - 2000, najboljši grški zbor leta, 
  • 2006, udeležba na proslavah ob 250-letnici rojstva W. A. Mozarta v Mozarteumu v Salzburgu, Avstrija, 
  • 2011, sodelovanje pri prihajajočem projektu Carmina Burana, Carla Orffa, pod vodstvom velikega grško-ameriškega dirigenta Petra Tiborisa, 
  • 2012, v sodelovanju z atenskim državnim orkestrom in občinskim zborom Krfa projekt Carmina Burana, Carla Orffa, pod vodstvom Vasilisa Christopoulosa, na prireditvi, ki je bila organizirana za "otroški nasmeh" (na trdnjavi na Krfu, se je prireditve udeležilo 3500 gledalcev). 

V vseh teh letih je zbor osvojil 9 prvih nagrad, 4 zlate medalje, 5 drugih nagrad, 9 srebrnih, 3 tretje nagrade in 7 bronastih medalj na tekmovanjih po vsej Evropi. Predstavljali so se v večini mest v Grčiji, na Irskem, Švedskem, v Franciji, Španiji, Švici, Avstriji, Italiji, na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem, Hrvaškem, v Bolgariji, Libiji, Turčiji, Srbiji, na Portugalskem, v Rusiji in na Cipru. 

Od leta 1990 do 2016 je zbor vodil g. Valentin Stefanov, od leta 2016 do danes pa zbor vodi dirigentka Anelia Stefanova.


KOMORNI ZBOR »VASSIL ARNAOUDOV«

Sofija (Bolgarija) 

Komorni zbor »VASSIL ARNAOUDOV« je bil ustanovljen leta 1966, leta 1991 pa je dobil ime po ustanovitelju in dolgoletnem dirigentu prof. Vassilu Arnaoudovu (1933-1991). Zbor je redno nastopal na mednarodnih tekmovanjih in festivalih, dvakrat je bil nagrajen z Grand Prix mednarodnega tekmovanja BBC - London in je dobitnik 18 prvih in 6 posebnih nagrad na mnogih zborovskih tekmovanjih.

Zbor se pogosto predstavlja na nacionalnem radiu in televiziji. Prav tako so snemali za številna evropska in japonska podjetja, za radio in televizijo, ter izdali sedem zgoščenk. Zbor ima izjemno produktivno koncertno življenje na lokalni in mednarodni ravni. Večkrat je nastopal v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Grčiji, Franciji, Italiji, na Japonskem, v Luksemburgu, Španiji, Sloveniji in mnogih drugih evropskih državah. Sofijski komorni zbor je nosilec številnih posebnih nagrad, kot so "Zlata lira" - najvišja bolgarska nagrada za glasbo, "Zlata plošča" združenja bolgarskih zborov, Častna diploma Ministrstva za kulturo Bolgarije in „Zlato pero“ klasičnega radia FM.


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek prepeva osem let. Večkrat je povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Na mednarodnem tekmovanju »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Isto leto je bil absolutni zmagovalec primorskega regijskega tekmovanja v Postojni. Oktobra 2019 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Flanders« v Belgiji, osvojil 1. mesto v kategoriji ženskih zborov ter posebno priznanje za najboljše ocenjeni zbor celotnega tekmovanja. Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc, Matej Bonin in Andrej Makor. 


KOMORNI ORKESTER CAMERATA ACADEMICA KOPER je sestavljen iz obetavnih mladih glasbenikov in profesorjev, ki si projektno želijo poustvarjati vokalno-instrumentalna in orkestralna dela in s tem prispevati k raznoliki koncertni ponudbi na Slovenski obali. Svojo dejavnost pa želi razširiti tudi na koncertna prizorišča po Sloveniji in tujini ter z njo spodbujati nastajanje novih vokalno-instrumentalnih del, ki bodo skupaj z novimi orglami v koprski stolnici zazvenela v prihodnosti. S svojim delovanjem bo orkester združeval različne mednarodne ustvarjalce v skupnih projektih. 

Orkester se bo prvič predstavil s izvedbo Čopijeve Misse brevis za zbor in orkester v godalni zasedbi pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki je tudi idejni vodja in ustanovitelj zasedbe. Skladba bo v tej orkestraciji zazvenela prvič skupaj s komornim zborom »Vassil Arnaoudov »iz Sofije ( Bolgarija), mešanim pevskim zborom »Armonia« iz Preveze (Grčija) in dekliškim zborom Glasbene šole Koper. 

Projektni orkester deluje pod okriljem društva Tarsia Consort. Njegov šef dirigent je priznani mladi dirigent Slaven Kulenović.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistentka dirigenta Lara Willewaldt in korepetitorka Nena Rion. V enajsti in dvanajsti sezoni pa je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), Zveza kulturnih društev MOK (ZKD MOK) pa mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem (UP) je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

APZ UP sodi med pomembne sooblikovalce kulturnega življenja na Obali in tudi širše. S svojo vizijo spodbuja k nastajanju novih skladb, ki jih že vrsto let promovira doma in v tujini. Tako je vrsta skladateljev mlade generacije svojo prepoznavnost v tujini pridobila ravno s predstavitvami APZ UP na festivalih in tekmovanjih širom po svetu. 

Zbor se je s kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo v svojem 15-letnem obdobju delovanja z izjemnimi uspehi dokazal na domačih (Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno zlato v ženski zasedbi (2014), pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana pa v dvanajsti sezoni (2016) srebrno plaketo v mešani zasedbi, regijsko tekmovanje v Postojni kjer je prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana)) intujih (Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, (Krakov – 2017, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006 pa pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija) tekmovanjih, kjer je prejel več prvih mest in zlatih plaket. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

Svojo kvaliteto izvedb ter programsko usmeritev APZ UP predstavlja z izdanimi zgoščenkami (APZ UP – v živo (2008), Mysterium (2010), Istriantico (2010–2012), Mozaiki (2010–2012), Sonority (2012–2014), Tebe pojem (2014) in Fantazije (2014)). V letošnji sezoni (junija 2019) je izdal novo, že osmo po vrsti, LUX z novitetami nastalimi za zbor. Zbor je zgoščenko predstavil na festivalu v Rimu in festivalu Bled. Ob zgoščenki je založba Astrum izdala tudi notno zbirko. 

Zbor je ob svojem jubileju organiziral mednarodno prepoznaven mladinski zborovski festival Aegis Carminis s kar tremi tekmovanji, in sicer za zbore, zborovske dirigente in skladatelje, z neprofitno organizacijo kakovostnih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices pa že 10 let pomembno sooblikuje kulturno ponudbo v slovenski Istri.