petek, 18. oktober 2019

Prekinitev volitev

Prekinitev rednih volitev v študentski zbor ŠOUP.

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem so se danes odvijale redne volitve članov Študentskega zbora ŠOUP. Volitve so bile nekaj po 12. uri prekinjene, saj se je pripetil napad na volišču.

Redne volitve članov Študentskega zbora ŠOUP naj bi potekale danes od 7. do 16. ure v Študentskem centru Univerze na Primorskem v Čevljarski ulici v središču Kopra. Med volivci, ki so se udeležili volitev, se je pojavila tudi skupina posameznikov, ki so napadli volilno komisijo, uničili volilne imenike ter volilno skrinjico polili s črnilom.

»Danes se je v času rednih volitev zgodil incident, ki je po našem mnenju nedopusten. Zgodil se je zrežiran, agresiven napad, ki je vse prisotne popolnoma šokiral. Trdimo, da je dogodek načrtovan tudi s strani posameznikov, ki niso študenti in opisati želimo potek napada,« sporoča Jure Ciglar, predsednik ŠOUP.

»V času volitev je v prostore, kjer so izvajale volitve nekaj po 12. uri vstopila novinarka Radia Koper, Lea Širok. Razlogov za svoj prihod ni pojasnila in tudi predhodne najave nismo prejeli. Novinarka je povprašala o volitvah. Pojasnili smo, da bomo za izjave na voljo po zaključku volitev. Prosili smo novinarko, da zapusti prostore, ker moti delo komisije, vendar tega ni želela in dejala je, da jo morajo odstraniti s silo. Po nekaj minutah je prostore zapustila in po navedbah prič poklicala skupino posameznikov, ki so čez 10 minut prišli na volišče. Sumimo, da je bil dogodek namerno zrežiran in dogovorjen,« navaja predsednik volilne komisije David Šavron in dodaja: »Študentje so vstopili na volišče, raztrgali uradne dokumente in polili volilno skrinjico z barvo. Zaradi samega onemogočanja volilnega procesa je varnostnik enega od udeležencev poskušal odstraniti. Na posnetkih, ki ga je 30 minut kasneje objavila novinarka Lea Širok, je razvidno, da se je napada udeležil tudi njen sodelavec in nekdanji študent.«

»Gre za nameren napad na volitve brez kakršnekoli osnove. Na študentski organizaciji smo vsem medijem zelo jasno odgovorili na vsa postavljena vprašanja in večkrat smo pojasnili, da so volitve transparentne ter legitimne. Vložene bodo kazenske ovadbe in odškodninski zahtevki zoper vse, ki so sodelovali pri načrtovani prekinitvi volitev,« zaključuje Jure Ciglar, predsednik ŠOUP

Danes bosta zasedali tako volilna kot študentska pritožbena komisija, ki bosta odločali o nadaljnjih postopkih.