Sociala
ponedeljek, 28. november 2016

Brezplačno in anonimno testiranje HIV

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u, ki ga obeležujemo 1. decembra, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izpostavlja pomen testiranja ter uporabo kondoma kot najbolj učinkoviti sredstvi za preprečevanje HIV-a in tudi drugih spolno prenosljivih okužb.

"Pomembno je, da povečamo uporabo kondoma med mladimi in tistimi, ki imajo več spolnih parterjev oz. jih pogosteje menjavajo. Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je še posebej pomembno, da uporabljajo kondome, kot tudi, da se redno testirajo na HIV in na druge spolno prenosljive okužbe," sporočajo na NIJZ.

 

Slovenija se še zmeraj uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije, kjer se HIV še ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva. S HIV živi manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, kar je relativno malo v primerjavi z ostalimi državami v Evropski uniji. Najpogostejši način prenosa v Sloveniji je podobno kot drugod v Evropski uniji z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

 

Čeprav nam je uspelo ohraniti eno nižjih stopenj epidemije v Evropi, delež oseb s HIV v Sloveniji narašča. To lahko najverjetneje pripišemo bolj tveganemu spolnemu vedenju med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kot tudi povečanega testiranja oz. odkrivanja med omenjeno skupino.

 

Da opozorijo na pomen testiranja, bodo tudi letos v sodelovanju z NLZOH Koper izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV, ki bo 1. decembra, od 7. do 10. ure, v Ambulanti za cepljenje, NIJZ OE Koper, Vojkovo nabrežje 4a.