Primss
sreda, 17. april 2019

Ali prepoznam nasilje?

Brezplačna delavnica PRIMSS.

V torek, 23.4.2019, ob 17.30 bo Zavod Primorsko svetovalno središče v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper izvedlo brezplačno delavnico ALI PREPOZNAM NASILJE?

Kaj menite, ali drži, da povzročitelj/povzročiteljica nasilja v družini lahko nadzoruje svoje vedenje? Ali se nasilje v družini dogaja le v revnih družinah? Ali bi žrtev doživela spolno nasilje, če se ne bi vedla izzivalno? Kaj so vzroki nasilja v družini? Ali v to šteje zloraba alkohola in drog, stres ter duševne bolezni? To so samo nekatera od vprašanj, ki si jih lahko zastavite in poskusite na njih odgovoriti. Sami pri sebi. Ali veste odgovore? Tudi, če je odgovor pritrdilen, ali veste, kako se na nasilje odzvati? Nasilno vedenje je prisotno na vseh ravneh človekovega funkcioniranja. Je večplastno in med samo prepleteno. Nekatere oblike nasilja so se "udomačile" v naši kulturi in jih zato večkrat lahko spregledamo. Nasilnemu vedenju je treba dati ime in se z bolečo izkušnjo spoprijeti ter poiskati pomoč. Občutki sramu in krivde pogosto stojijo na poti razkrivanja... Bodimo pozorni nase in soljudi, s katerimi prihajamo v stik. Življenje namreč piše različne zgodbe in nikoli ne moremo vedeti, katera vloga nas bo naslednjič doletela. Nikoli pa ne zamižimo pred nasiljem. In ja, tiče se vseh nas. Tudi, če se ne odvija znotraj naših štirih sten. Lahko smo glas žrtve, ki se že dolgo počuti neslišana. Zato je pomembno, da se opolnomočimo na tem področju in prispevamo svoj delež v boju proti nasilju!

Delavnico bo vodila Nikolina Jeretič, magistrica biopsihologije, strokovna vodja Zavoda Primorsko svetovalno središče, Koper.

Projekt Bolj star, bolj moder je podprla Luka Koper, d.d. v okviru SKLADA ŽIVETI S PRISTANIŠČEM.