Psihosocialno svetovanje

Psihološka svetovalnica ponuja kakovostne, strokovne in celovite storitve na področju duševnega zdravja, dobrega počutja in osebnega spreminjanja.

Nič ni narobe, če smo (kdaj) žalostni

Življenje je danes lepo in polno radosti, že jutri pa je lahko vse drugače. Počutimo se kot uvela rastlina: žejni in brez sončne svetlobe. Kaj se je spremenilo? Vzrokov včasih res ne poznamo, a velikokrat si pred njimi  zatiskamo oči. Občutek temnega tunela - brezizhodnosti in obupa - potlačimo globoko vase. Nelagodno počutje in zmedenost prikrijemo z lažnimi nasmeški. Težave odložimo »za drugič«. Ne zavedamo se, da z zanikanjem težave okrepimo in poglobimo duševno stisko.

Naše »nojevsko« vedenje ni tako neodgovorno in strahopetno, kot se zdi na prvi pogled. Živimo v tekmovalni družbi, ki od nas zahteva uspešnost za vsako ceno. Živimo v družbi, ki nasilje in zlorabe moči prevečkrat namerno prezre. Živimo v družbi, ki za drugačnost zahteva pogum posameznika.

Tudi zato naše resnične misli in občutke raje zamolčimo. Strah nas je staršev, profesorjev, šefov, lastnikov... Strah nas je izgube službe, dela, statusa, partnerja. Strah nas je kazni, posmeha, izločenosti, zavrženosti in vsega, kar kot snežna kepa za sabo potegne še druge težave in stres. Z vsakim dnem hujši stres.

Težave so minljive, le drugo pamet potrebujemo za njihovo rešitev.
Albert Einstein.

Nič ni narobe, če smo kdaj žalostni in potrti, če smo občasno jezni, če se včasih počutimo nemočne in nam ni do ničesar. Poizkusimo si najprej pomagati sami. Če nam ne uspe, se ne obsojajmo! Nam pač ne gre, pa kaj? Pomembno je, da smo poizkusili. Drugič, tretjič ali … nam bo zagotovo uspelo. Naredimo korak v drugo smer: zaprosimo za pogovor in pomoč najbližje. Če tudi to ne pomaga, poiščimo strokovno pomoč.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

O iskanju strokovne pomoči je smiselno razmisliti, če nas določene težave obremenjujejo do te mere, da ovirajo naše vsakdanje funkcioniranje.

Duševne stiske so lahko čustvene narave (medosebni odnosi, odnosi v družini, med prijatelji, v delovnem okolju in širši skupnosti; samopodoba; ljubezen in zaljubljenost; občutek brezvoljnosti, osamljenost in izgorelost; jeza; panika in strah pred ljudmi in/ali življenjem; nezmožnost odločanja in soočanja s težkimi situacijami in drugo). Povezane so lahko z izgubo bližnjih (ločitev, smrt); s težavami na področju študija, dela, službe; upokojitve in soočenja z minljivostjo življenja. Povzročitelji so lahko tudi finančne težave in druge socialne stiske.

Vzrokov za duševne stiske, ki pogosto prerastejo v depresijo, anksioznost, občutek panike in druge duševne motnje, je veliko. Zato bodimo pozorni na svoje občutke in prijazni do sebe. Če čutimo, da brez pomoči strokovnjaka ne moremo, ga poiščimo in prosimo, da nam pomaga izbrati pravo pot k povrnitvi dobrega počutja in notranjega miru.

Kaj je psihološko svetovanje?

Psihološko svetovanje je prostovoljen, navadno kratkotrajen odnos med svetovalcem in osebo, ki išče pomoč. Od pogovora z bližnjim se razlikuje v tem, da je odnos formalno opredeljen, ter da je svetovalec strokovnjak, ki svetovalni proces usmerja premišljeno, načrtovano in na strukturiran način.

Namen svetovanja je reševanje problemov, vendar svetovalec v tem procesu ne daje neposrednih nasvetov glede tega, kaj bi moral posameznik v dani situaciji storiti. Svetovalec podpira osebo, ki išče pomoč, pri krepitvi lastnih virov moči in razvijanju različnih spretnosti ter pri iskanju drugačnih pogledov na situacijo in morebitnih ustreznejših načinov funkcioniranja. Na ta način pridobljene sposobnosti posamezniku pomagajo pri tem, da se bolje znajde pri reševanju problemov, s čimer postane tudi bolj samozavesten.

Kaj lahko pričakujete od psihološkega svetovanja?

Svetovalni proces je lahko usmerjen v izboljšanje zadovoljstva s seboj in svojim življenjem, v razvijanje socialnih in drugih spretnosti ali v različne druge konkretne težave. V skladu s tem svetovalci uporabljajo različne spretnosti in metode dela. V kolikor svetovalci presodijo, da s svojimi kompetencami oz. zmožnostmi posamezniku ne morejo nuditi toliko pomoči, kot bi jo potreboval, ga lahko napotijo tudi k drugim ustreznim strokovnjakom, npr. psihoterapevtom ali psihiatrom.

Kako dolgo traja svetovanje?

Včasih je dovolj, da obiščemo svetovalca samo enkrat, največkrat pa je tako, da se po prvem srečanju dogovorimo za potek in dinamiko srečanj. Navadno že po nekaj srečanjih svetovanec in terapevt vidita ali gredo spremembe v želeno smer. Pri večjih težavah, npr. pri depresiji, je potrebno več potrpežljivosti, saj lahko traja nekaj mesecev da se opazi manjši napredek. Za daljše intervencije se pri delu uporabljajo psihoterapevtske tehnike in usmeritve.